top of page

Yanlış Sistemlere Servet Harcamayın!


Günümüzde, pek çok firma web-sitelesinde dünya markalarının Davlumbaz Söndürme Sistemleri fotoğraflarına yer vererek belli dünya markalarının ülkemizdeki temsilcisi olduklarını duyurmaktalar.


Ancak, pek çok müşterimiz ve saha uygulamalarında gördüğümüz kadarıyla biz SAFE Ekibi görüyoruz ki, internet ortamında beyan edilen durumlar ile gerçekler farklı oluyor.

Siz değerli kullanıcılarımızı bir nebze olsun aydınlatabilmek, sizleri bilinen yanlışlardan ve bilgi manipulasyonlarından koruyabilmek amacıyla yazımızda belli başlı farklara yer verdik.

Sistem satın almadan önce, iletişimde olduğunuz sistem sağlayıcı firmanın sahada montajını gerçekleştireceği "SİSTEM" ve "MONTAJ MALZEMELERİ" tüm ekipmanlarının görselleri ile, sertifikalarını talep etmelisiniz.


Peki, nedir sistemleri güvenilir ve doğru kılan bu ayırt edici özellikler?


Sistem tüpünün, mobil KKT - Kuru Kimyevi Tozlu yangın söndürme cihazlarında olduğu gibi, kırmızı boyalı ve içi plastik ile kaplı olmaması gereklidir.

Sistem tüpü, TS-EN 3 belgeli, paslanmaz çelik gövdeli ve Krom Nikel olmalıdır.

Ancak bu gövdeye sahip bir sistem tüpü, yağ yangını söndürücü (sıvı kimyasalı) paslanma ve gövdede korozyon olmadan tesis edebilir.


Teklif edilen ürünün bir "SİSTEM" olabilmesi için, manuel kullanıma uygun bir tetikleme cihazına değil, diferansiyel çalışma mekanizmasına sahip korozif olmayan bir indirek sistem valfine sahip olması gerekilidir.

Valf üzerindeki basınç manometresinden, tüp içerisindeki basıncı (yani tüpün hala dolu olup olmadığını) kontrol edebilmelisiniz.


Söndürme ajanı olan "Potasyum Tuzları Bazlı Sıvı Kimyasal" yine krom nikel malzemeden üretilmiş ve pişirme ekipmanları ile baca ve filtreleri korumaya yeterli delik çapında üretilmiş "NOZUL" lardan boşalmalıdır.

Aksi malzemelerden üretilen nozullar, söndürme sıvısının özellikleri sebebi ile deforme olacak ve sistem yangın anında boşalmayacaktır.


Sisteminizin, ihtiyaç anında boşalabilmesi için, boşaltma bozularınızın paslanmaz çelik Krom Nikelmalzemeden olması ve tüm yanıcı ekipman ile filtre içlerini kapsıyor olması gereklidir.

Farklı malzeme borulama, Davlumbaz Söndürme Sistemleri'nde kullanılamaz.


Sanayide farklı çözümler için kullanılan pnömatik hatlar, Davlumbaz Söndürme Sistemleri'nde "Alev Algılayıcı" olarak faaliyet gösteremezler.

Alev algılama için üretilmiş "Hat Tipi Algılayıcı" tüm filtre içi ve baca içlerinden geçirilmelidir.

Hat tipi algılayıcının Teknik Bilgilerinin olduğu formu tedarikçinizden talep ederek raf ömrünü, ısıya dayanım limitlerini kontrol etmelisiniz.

SON OLARAK...

Satın almaya karar verdiğiniz sistemin, Uluslar Arası Akredite bir kurumdan:

- UL 300,

- NFPA 17A,

-NFPA 96

standartlarına göre test edilerek, onaylandığını gösteren sertifikasını talep etmeyi unutmayın!

Üçüncü Parti Bağımsız Denetim Kuruluşları, sistemleri ilgili standartlara göre kontrol ederek uygun sistemleri sertifikalandırmaktadır.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page